Widerstandsnest 60 – Omaha Beach

In deze video gaan we een bezoek brengen aan WN60, widerstandsnest 60 bij Omaha Beach. Dit is een hele bijzondere plek want deze is bijna volledig intact en niet besmeurd met graffiti of afval.

De Duitsers hebben WN60 gebouwd aan de uiterste oostkant van Omaha Beach en het keek uit over de Fox Green sectie van het invasiestrand. Er waren 3 tobruk bunkers met mortieren, één tobruk met een tank koepel en een 7,5cm kanon. Daarnaast waren er meerdere posities voor het MG42 machinegeweer.

The location of WN60 is in the red square, click for a larger version.

In de ochtend van D-Day, tussen 06:30 en 07:00 landen twee compagnieën van het 16de infanterie regiment, compagnie I en L, per ongeluk aan de voet van de klif. Dit bleek een goede plek om te landen want ze waren voor het grootste gedeelte afgeschermd van het Duitse vuur. Tegen 08:00u hadden ze de top van de klif bereikt via een pad wat niet verdedigd was en konden ze de positie van achteren aanvallen.

Rond 09:00u na een zwaar gevecht hadden de Amerikanen 31 Duitse soldaten gevangen genomen en de rest gedood. Dit was de eerste positie van die de Amerikanen wisten te veroveren.

In deze video gaan we de positie verkennen en ontdekken hoeveel er van over is gebleven.